Apraksts
Darba saturs
Pavārs gatavo ēdienus dažādās ēdināšanas iestādēs (piemēram, restorānos, kafejnīcās), sagatavo ēdienkartes un ēdienu receptes. Pavārs izstrādā ēdienkarti un gatavo ēdienu pēc plāna neatkarīgi no pieprasījuma. Restorānos pavārs gatavo ēdienu pēc pasūtītāja pieprasījuma. Viesmīlis pavāru informē par to, kādus ēdienus un kādos daudzumos ir pasūtījuši klienti Pavārs pēc šīs informācijas aprēķina nepieciešamo izejvielu daudzumu un proporcijas, pagatavo pasūtītos ēdienus vai sadala darba pienākumus saviem palīgiem. Pavārs griež, smalcina, cep, vāra, grilē vai citādi apstrādā produktus, tad sakārto tos uz šķīvja un noformē gatavo ēdienu. Reizēm, lai izrādītu godu, pavārs pats pienes ēdienu pasūtītājam, ģērbies uniformā. Dažās ēdināšanas iestādēs pavārs gatavo ēdienu pasūtītāja acu priekšā. Pavāri var arī piedalīties reklāmas pasākumos televīzijā, kā arī rakstīt recepšu slejas dažādiem izdevumiem.
Pavārs izplāno ēdienkartes saturu, aprēķina ēdienu izejvielu un pagatavošanas izmaksas un nosaka ēdienu cenas. Mazos uzņēmumos pavārs reizēm atbild par ēdienu izejvielu pasūtīšanu.
Mazās ēdināšanas iestādēs (kafejnīcās, ēdnīcās, mazos restorānos) pavārs pagatavo visu pasūtīto ēdienu kopā ar vienu asistentu un diviem palīgiem. Lielos restorānos pavārs specializējas konkrēta ēdiena vai ēdiena sastāvdaļas pagatavošanā un strādā komandā ar daudziem citiem pavāriem, kas sadalīti dažādās hierarhijas kategorijās. Gan mazos, gan lielos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos pavārs strādā komandā ar viesmīli. Pavārs var specializēties karsto vai auksto ēdienu pagatavošanā, zupu, salātu, desertu, mērču vai citu atsevišķu izstrādājumu gatavošanā. Ir pavāri, kas specializējas konkrētas tautas nacionālajos ēdienos, apgūstot, piemēram, itāļu vai ķīniešu virtuvi.
Pavāri piedalās arī banketu galdu veidošanā. Pavārs izplāno, kādi ēdieni atradīsies uz banketa galda, izstrādā ēdienu receptūru un sadala pienākumus palīgiem, bet pats gatavo tikai sarežģītākos ēdienus.
Kad darbs paveikts, pavārs uzkopj savu darba vietu, novāc un nomazgā netīros darba piederumus. Pavāra pienākumos ietilpst rūpēties par to, lai ēdiena gatavošanas piederumi būtu darba kārtībā – lai naži būtu asi un trauki – tīri.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums
Pavārs darbā lieto katlus, pannas, krāsnis, plītis un grilus, paplātes, griežamos dēlīšus, dažādu izmēru nažus, lāpstiņas, traukus ēdiena pasniegšanai, kā arī mikserus, kombainus un citas virtuves elektroiekārtas. Pavāri darbalaikā parasti valkā priekšautus vai uniformas ar priekšautu, neslīdošiem apaviem un cepuri.
Darba apstākļi
Pavārs strādā iekštelpās – virtuvē. Liela daļa ēdināšanas iestāžu telpu ir labi apgaismotas un ar atbilstošu virtuves iekārtu, taču mazākās ēdināšanas iestādēs mēdz būt slikta ventilācija vai neērti projektētas virtuves, kas var sagādāt papildu grūtības. Lielākā daļa darbalaika tiek pavadīta, stāvot kājās. Pavāram bieži nākas celt smagus katlus, kā arī atrasties uguns vai krāsns tuvumā. Kafejnīcās un ēdnīcās strādājošie pavāri parasti strādā regulāras stundas un pilnu darba dienu, bet restorānos darbs var būt vakaros un brīvdienās.
Darba iespējas
Pavāri var strādāt ātrās ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, bāros, ēdnīcās un kafejnīcās. Pavārs var arī nodibināt pats savu ēdināšanas uzņēmumu.
Nepieciešamā izglītība
Pavāram nepieciešama profesionālā vidējā izglītība pavāra specialitātē. Mācību ilgums ir 1 – 3 gadi
Iespējamais atalgojums
300 līdz 1000EUR.
Algas apmērs atkarīgs no viņa profesionalitātes un uzņēmuma, kurā pavārs strādā.
Ko tu vari darīt jau šodien?
Vai tev patīk gatavot? Vai tev patīk atsvaidzināt ierastus ēdienus ar jaunām sastāvdaļām vai garšvielām? Vai esi rūpīgs un kārtīgs un vai tu ievēro sīkumus? Centies attīstīt šīs īpašības, jo tās ir nozīmīgas pavāra profesijā.
Ēdienu gatavošana ir radošs process. Vai tu spētu izvārīt zupu, ja pietrūktu kādas sastāvdaļas? Izmēģini savas prasmes, cenšoties mājās pagatavot ko garšīgu, piemēram, tu vari noorganizēt dzimšanas dienas galdu.
Ja vēlies būt pavārs, nozīmīgi mācību priekšmeti ir mājsaimniecība, ķīmija, veselības mācība, matemātika un biznesa ekonomiskie pamati.
Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība Tūrisms, atpūta, viesmīlība,
Uzņēmumi profesijā
Labākie jaunieši profesijā
Profesijas, kurās Jūs varētu būt ieinteresēts
Virtuālā prakse
Uzņēmuma ieteiktās studiju programmas
SIA "Reaton Ltd"
1 ieteikumi
Ēdināšanas pakalpojumu speciālists
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 2 uzņēmuma ieteikumi
SIA Albert Hotel
2 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
Zelta Boulinga un Skvoša centrs
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
Spārnos
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
TKB Service
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
SIA "RTGM" Zivju Restorāns Bermudas
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
Izklaides parks "Avārijas Brigāde"
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
Restorāns "4 Krasti"
1 ieteikumi
Pavārs
Restorānu servisa skola
- 3 uzņēmuma ieteikumi
Sia Atila co
1 ieteikumi
Pavārs
Restorānu servisa skola
- 3 uzņēmuma ieteikumi
SIA "Baltic Restaurants Latvia"
1 ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 1 uzņēmuma ieteikumi
LIDO
3 ieteikumi
PAVĀRS
Bulduru Dārzkopības vidusskola
- 5 uzņēmuma ieteikumi
Ēdināšanas pakalpojumi
Mālpils Profesionālā vidusskola
- 1 uzņēmuma ieteikumi
Pavārs
Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"
- 10 uzņēmuma ieteikumi
SIA "Pica Serviss"
1 ieteikumi
Viesmīlības pakalpojumu speciālists
PIKC "Liepājas Valsts tehnikums"
- 1 uzņēmuma ieteikumi
BBF Consulting
1 ieteikumi
Restorānu pakalpojumi
Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola
- 6 uzņēmuma ieteikumi
Vēl vairāk saules
1 ieteikumi
Pavārs
Restorānu servisa skola
- 3 uzņēmuma ieteikumi
Naturalmente
1 ieteikumi
Ēdināšanas pakalpojumu speciālists
Restorānu servisa skola
- 1 uzņēmuma ieteikumi
Viktorija B
1 ieteikumi
PAVĀRS
Bulduru Dārzkopības vidusskola
- 5 uzņēmuma ieteikumi
Slāvu restorāns
2 ieteikumi
PAVĀRS
Bulduru Dārzkopības vidusskola
- 5 uzņēmuma ieteikumi
Restorānu pakalpojumi
Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola
- 6 uzņēmuma ieteikumi
Santa viesnīca
2 ieteikumi
Ēdināšanas pakalpojumi
Smiltenes tehnikums
- 2 uzņēmuma ieteikumi
Restorānu pakalpojumi
Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola
- 6 uzņēmuma ieteikumi
Zvejnieki 2000
1 ieteikumi
Viesmīlības serviss
Biznesa augstskola Turība
- 19 uzņēmuma ieteikumi
MI
1 ieteikumi
Ēdināšanas pakalpojumi, kvalifikācija: Pavārs
Zaļenieku komerciālā un amatniecības vidusskola
- 1 uzņēmuma ieteikumi
A UN L
1 ieteikumi
PAVĀRS
Bulduru Dārzkopības vidusskola
- 5 uzņēmuma ieteikumi
Get Smart Cafe
1 ieteikumi
Restorānu pakalpojumi
Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola
- 6 uzņēmuma ieteikumi